diumenge, 1 de març del 2009

Recordant vells temps: For What It's Worth (1967)

Hi havia una època en la meva vida, en la qual només em motivava una cosa: la búsqueda de la felicitat. Malauradament, aquesta lluita aferriçada encara continua, però per altres camins. Abans era més senzill acontentar-se, sobretot si estaves a prop de la platja i amb la taula de surf al costat. Gairebé cada cap de setmana, que hi havia onades, anava amb els amics al Francàs o allà on fos a posar-me a l'aigua. Quan no ens posàvem a l'aigua la música sempre ens acompanyava, i aquesta cançó sonava cada cop que arrivàvem a la furgoneta del Jordi.
La cançó en qüestió és de Buffalo Springfield i, m'ha vingut en ment després de la sonada confirmació de Neil Young, pel proper Primavera Sound'09. Tot i que la cançó la fima Stephen Still, i no Young, For What It's Worth (1967), és una de les cançons més importants de la banda sonora de la meva vida. Allmusic.com la descriu, a més, com una de les cançons més representatives dels anys seixanta. No només per la seva melodia, sinó pel contingut líric, molt important tenint en compte l'època en la qual es va escriure i es va llençar a la fama.
Mentres la guerra del Vietnam assetjava el coratje nord-americà, milers de joves abanderaven el corrent anticonformista que protestava contra el comportament bel·ligerant d'aquells que estaven al poder. Buffalo Springfield va ser un dels molts grups que van sorgir fruit d'aquesta moviment sociocultural.
Jo, que no se massa de música, m'he de guiar pel que diu el que llegeixo. La cançó no cita, en cap cas, el títol de la cançó al peu de la lletra. Tot i això, no para de repetir una frase durant tota la cançó, 'Stop, children, what's that sound? Everybody look - what's goin' down?', provablement un dels eslògans protesta més sutils, mai abans escrits per ningú.
Stephen Stills, amb una convicció política bastant arrelada, va aconseguir escriure la cançó que va portar Buffalo Springfied a la fama. Dic això, per que és curiós que una cançó política hagi estat un dels singles més famosos dels seixanta. No cal però, dir que la cançó s'ho val, la guitarra acústica juntament amb elements orquestrals típicament sixties fa fluir aquesta cançó com s'hi es tractés d'una cervesa freda en una tarda calurosa de Juliol (després d'haver estat tot el matí a l'aigua, és clar)






There's somethin' happenin' here
What it is ain't exactly clear
There's a man with a gun, over there
Tellin' me I got to beware
(I think it's time we)
Stop, children, what's that sound? Everybody look - what's goin' down?
There's battle lines bein' drawn
Nobody's right if everybody's wrong
Young people speakin' their minds
Gettin' so much resistance from behind
(It's time we)
Stop, hey, what's that sound? Everybody look - what's goin' down?
What a field day for the heat
A thousand people in the street
Singin' songs and carryin' signs
Mostly sayin', "hooray for our side"
(It's time we)
Stop, hey, what's that sound? Everybody look - what's goin' down?
Paranoia strikes deep
Into your life it will creep
It starts when you're always afraid
Step out of line, the man come and take you away
(We better)
Stop, hey, what's that sound ?Everybody look - what's goin' down?
(We better)
Stop, hey, what's that sound? Everybody look - what's goin' down?
(We better)
Stop, now, what's that sound? Everybody look - what's goin' down?
(We better) Stop, children, what's that sound?
Everybody look - what's goin' down?